Det är torsdag eftermiddag, dagen har varit stressig precis som övriga dagar den veckan. Jag kommer springande från ett rörigt möte och har som ofta fler arbetsuppgifter med mig ut än vad jag kom dit med.
Jag ruschar nerför trapporna och i famnen har jag dator, anteckningsblock, passerkort, laddare, två mobiler, kaffe och ett paket näsdukar. Men jag är ändå glad, jag är på väg till veckans, kanske månadens, bästa möte. Och där sitter han och väntar. Lasse är nästan alltid på plats innan mig, han ler när jag kommer inrusande och ser till skillnad från mig helt avslappnad och glad ut. Hur är det med chefen idag, brukar han säga och det är signalen för att det är dags att ta ett djupt andetag och lägga undan mobilerna. Varje möte inleds med att Lasse frågar vad jag vill prata om idag. Det är lite ceremoniellt när Lasse tar fram sitt arbetsblock och börjar skriva upp punkterna för dagen. A4-blocket ligger i ett slitet men stiligt fodral av ljusbrunt läder. Pennan är av fin kvalitet, en sådan som man skruvar av locket på, och som har en spets som ser ut att behöva doppas i bläck för att skrivas med. Lasse skriver och ritar mycket samtidigt som han pratar. Tillsammans kartlägger vi organisationer och dess nyckelfunktioner. Vi resonerar kring olika vägval och strategier. Det är en otrolig lyx att få ägna en stund åt sig själv och sin egen utveckling.
Den bästa kompetensutvecklingen
Jag har haft den stora förmånen att ha en mentor som jag träffar regelbundet. Det är, som ni kanske förstår, Lasse. Han har arbetat som organisationskonsult under stora delar av sitt yrkesliv men är nu pensionerad sedan några år tillbaka. I början skrev vi ett kontrakt som villkorade våra möten. Vi kom överens om hur ofta vi skulle ses och hur länge. Det var viktigt för båda att mötena skulle ske av ett ömsesidigt intresse och vara av konstruktiv karaktär. Lasse har alltid varit väldigt intresserad av det företag jag jobbar på. Han läser på om ledning, styrelse och ägarbild. Han sätter sig även in i aktuell bransch och följer med i nyheterna och läser på om eventuella politiska beslut och förändringar. Ibland kommer det ett sms eller mail när han sett något som jag borde ha koll på. Han brukar också ha med sig böcker som han tänker att jag borde läsa. Själv har jag försökt tänka igenom noga inför varje gång vad jag vill fokusera på eftersom jag är rädd om tiden. I slutet av varje möte stämmer vi av om det är så att vi ska boka en ny tid.
Det är nu nio år sedan vi startade våra mentorsamtal och det har varit väldigt värdefullt och för mig – helt klart den bästa kompetensutvecklingen.
Hur gör du om du vill hitta en mentor?
Att skaffa en mentor kan vara lite knepigt. Det bör vara en person som är en förebild i något avseende. Det bör också vara en person som har tid och lust att ägna sig åt att vara mentor. Ett bra sätt kan vara att söka genom ditt nätverk och fundera på om det finns någon du känner som skulle kunna vara intresserad. Kanske har du kommit till en punkt i livet då du själv vill vara mentor åt någon annan. I de flesta fall har mentorn längre erfarenhet, men nu blir det allt vanligare med det omvända mentorskapet där seniora ledare hämtar inspiration och coachas av yngre personer. Det finns också initiativ där mentorskapet syftar till att stötta integration, vilket är en viktig samhällsinsats.
Några tips för att hitta rätt mentor:
- Tänk igenom vad just dina behov är. Är det något särskilt du vill lära dig eller ha hjälp med?
- Vad har du för förväntningar på en mentor? Vad är det den personen ska komplettera dig med? Ska personen komma från någon speciell bransch eller ha jobbat inom något särskilt yrke för att passa dig bäst?
- Kom överens om ramarna för era möten. Hur ofta ska ni ses? Hur lägger ni upp mötena? Hur långa ska de vara och var ska ni ses?
- Prata också om etiken. Tillit är viktigt, så det är bra att ni går igenom eventuell tystnadsplikt er emellan. Ta även upp om det är områden eller delar som ni inte pratar om.
- Mentorskapet bör bygga på att båda tycker att det är givande. Så det är en bra idé att när ni väl startat mentorsamtalen att stämma av ibland hur ni tycker att det fungerar. Om någon av er tappar intresset eller har svårt att fokusera är det bra att antingen ta en paus eller avsluta.
Har du erfarenhet av att vara eller att ha en mentor, dela gärna med dig!
Stina Åkerlind, HR-konsult, Wise Consulting.