En spaning från 2022 är att det sker en fortsatt professionalisering och specialisering av HR-yrket. Det finns en helt naturlig och pågående rörelse från generalistroller mot mer specialiserade roller inom t.ex. rekrytering & attraktion, kultur, ledarskap och framförallt lärande – med ansvar för att driva den interna kompetensutvecklingen och lärandekulturen. Smart prioritering tänker jag, eftersom företag idag i allt högre utsträckning konkurrerar med hastigheten att lära om och lär nytt!
Det globala HR-teamet på Svea Solar vann 2022 års upplaga av Human Growth Award och utmärkande för dem var bl.a. sitt sätt att organisera HR med expertroller inom lärande, kultur och ledarskap utifrån vilka de rustar cheferna att verkligen äga hela sin people agenda!
Jag tror dessutom många fler kommer ta efter deras modell med delat ledarskap mellan VD och CHRO och som sätter fokus på HR:s och varje företags viktigaste uppgift – hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för medarbetare att briljera på jobbet?
Under senhösten satte Dagens Industri rubriken ”Distansarbete en katastrof för företagen” utifrån data från en rapport som ett globalt managementkonsult-företag låtit ta fram. Katastrofen avsåg framförallt företagens förmåga att bedriva förbättringsarbete och utvecklingsprojekt.
I debatten som följde (och som i allra högsta grad pågår) i pressen och i sociala mediers kommentarsfält gick det svallvågor i ordkriget mellan distansmotståndare och hybridförespråkare. Själv får jag ont i magen när jag ser VD-personer och höga chefer som uttalar sig i stil med ”Vad var det jag sa! Distansarbete kommer aldrig att fungera eftersom människan är lat och bekväm av naturen!” Jag konstaterar krasst att det fortsatt finns ett enormt behov av att fortsätta utveckla ledarskap och synen på vad som skapar engagemang och effektivitet.
Å andra sidan är det naivt att tro att hybridarbete är lösningen på allt och att vi kan fortsätta jobba på i gamla hjulspår precis som tidigare, fastän många medarbetare inte sitter på kontoret tillsammans med sina kollegor.
Om jag får önska mig en sak, som ett nyårslöfte för 2023, så hoppas jag att vi alla som jobbar med HR verkligen lyckas vrida om fokuset för debatten så att den istället handlar om hur varje verksamhet behöver utgå från sina egna behov och navigera utifrån sina egna utmaningar och förutsättningar.
Det enda vi kan vara säkra på inför 2023 är att det inte blir så som vi trodde. Den stora osäkerheten och oförutsägbarheten som präglar vår omvärld och vårt arbetsliv idag, kommer fortsatt ställa stora krav på vår förmåga att anpassa oss och lära nytt. Vår förmåga att reducera brus för våra medarbetare och sätta fokus på vad som verkligen är viktigt på riktigt i våra verksamheter är en superkraft som HR, chefer och ledare behöver behärska. Hur gör vi bäst det?
Vid en första anblick kan det låta övermäktigt. Men vad handlar det om egentligen? Lite förenklat så behöver vi ha koll på strategi, kultur och struktur – och de behöver hänga ihop!
Vi behöver ha mål och en strategi som är tydlig och se till att alla har samma bild och förståelse om vart vi är på väg, samt vad vi behöver göra för att ta oss dit. Hur kan vi bygga in den i våra arbetssätt och i våra HR-processer på ett sätt som engagerar?
Det andra är att vi behöver jobba med vår kultur och vårt ledarskap. Vilka beteenden kommer hjälpa oss att få våra planer att bli verklighet? Värderingsstyrda organisationer, som hela tiden arbetar med sin kultur kommer skörda ännu större framgångar i takt med att oförutsägbarhet och komplexiteten ökar. Att skapa sammanhang och en kultur där alla medarbetare känner sig trygga och kan vara sig själva är fortsatt grundfundamentet för utveckling och lärande. Något som kommer bli än viktigare för varje år som går!
Det tredje perspektivet är det strukturella. Att vi gör det lätt att göra rätt genom att bygga smarta strukturer i form av effektiva arbetssätt, verktyg och organisation. Digitalisera. Förenkla. Anpassa. Lyssna på feedback. Anpassa igen. Alltid med fokus på att skapa värde.
Får vi ihop det här till en helhet kommer vi lyckas med HR:s och varje företags viktigaste uppgift – att skapa bästa möjliga förutsättningar för grymma prestationer och få medarbetare att briljera på jobbet!
Gott nytt år!
Fredrik Färm, Senior konsult | Lead PX