På jobbet har vi alla ett ansvar för att bidra till en bra arbetsmiljö, men som ledare har du yttersta ansvar för att gruppen mår bra, presterar och når uppsatta mål. Det har sedan länge funnits en bild av att ett ”perfekt” team består av en grupp med olikheter. Som olika utbildningsbakgrund, kön, drivkrafter etc. Men att så ej är fallet kunde Google bekräfta genom sitt forskningsprojekt Aristoteles.
För ungefär fem år sedan började Google nosa på möjligheten att finna det ”perfekta” teamet. Precis som många andra var de övertygade om att sammansättningen av gruppen spelade stor roll för framgången. Tillsammans med forskare arbetade Googles främsta statistiker, psykologer och ingenjörer för att hitta orsaken till varför vissa team fallerar, medan andra når oanade höjder.
180 team studerades och det som var märkbart var att de inte hittade någon gemensam nämnare som talade för att själva sammansättningen av gruppen positivt påverkar deras effektivitet och framgång. Det som istället visade sig var att team bestående av medarbetare som respekterar känslor och besitter ”social sensitivity” – alltså är duktiga på att läsa av sina kollegors tonfall och uttryck, är de som har bäst chans för framgång.
Begreppet psykologisk säkerhet (Psychological Safety) myntades av Amy Edmondson, psykologiprofessor på Harvard. Enligt Amy är definitionen på psykologisk säkerhet, ”en tro på att man inte kommer att straffas eller förödmjukas för att man tar upp idéer, frågor, oro eller misstag”.
Att skapa trygghet i ditt team är avgörande för hur väl ni kommer att lyckas.
Är du osäker på hur du ska göra för att skapa trygghet i ditt team? Hur ska göra för att motivera och engagera dina anställda? Hur du får ditt team att samarbeta istället för att motarbeta? Hör av dig till oss så hittar vi ett upplägg som passar dig och din organisations målbild.