Wise Consulting Inspiration

Framtidens kompetensutveckling - Wise Consulting

Skriven av Sandra Berglin | 22 March 2021

Hur säkrar du att du har rätt kompetens för att möta denna snabba, föränderliga och digitala tid vi verkar i? Och vem bär ansvar för det, är det medarbetarens egna ansvar eller arbetsgivarens?

 

Jag är av uppfattningen att ansvaret för kompetensutveckling till största delen ligger på medarbetaren. Det är däremot hög tid att ställa krav på arbetsgivare att de skapar förutsättningar för en lärande organisation och kontinuerlig kompetensutveckling. Med det sagt är det ändå medarbetarens egna ansvar att strukturera sin tid för reflektion och lärande, med andra ord – att ha ett starkt självledarskap. Lär dig mer om självledarskap i min kollega Emmas blogg.

Kompetensutveckla dig själv

Ska du vara up to date och konkurrenskraftig behöver du se till att vässa dig och hänga med inom ditt egna område. Du behöver också spana framåt vad som är avgörande för att anamma nya arbetssätt. Att våra jobb och roller kommer att förändras står klart! Om inte förr så har det skett under pandemins framfart. Förutsättningarna förändras konstant och vi behöver hela tiden rusta oss med relevant värde på arbetsmarknaden. Vi behöver kartlägga vår kompetens, och mappa mot trender och framtid. Detta kan såklart vara klurigt att få inspiration till när man sitter ensam hemma på sin kammare. Så hur får jag det att hända?

Kompetensutveckling – hur gör jag?

Här kommer mina bästa tips för att ta tag i kompetensutvecklingen!

  1. Ta hjälp av ditt nätverk utifrån flera perspektiv – hur ser till exempel andra på mig utifrån mina intresseområden och drivkrafter etc? Det finns sidor hos en själv man kanske inte alltid är medveten om – hur kan du dra nytta av dem?
  2. Låt dig coachas – stanna upp och reflektera över vad det är du är bra på, vad tycker du är riktigt roligt och utvecklande?
  3. Hämta inspiration och kunskap från olika forum och plattformar – Många företag erbjuder till exempel kostnadsfria webbinars, följ intressanta personer/organisationer på LinkedIn, lyssna på poddar och du kan anmäla dig till diverse gratisutbildningar som till exempel edx.org.
  4. Ge dig själv tid – Avsätt tid och ge dig själv möjlighet till att förkovra dig. Passa även på att utforska andra intresseområden.
  5. Var nyfiken – sluta aldrig att vara nyfiken och våga vara öppen för nya sätt att lära.

Akademisk utbildning och arbetslivserfarenhet i alla ära, men arbetsgivare kommer i större mån utvärdera hur du har valt att fortbilda dig även om du har många års erfarenhet. Det är en temperaturmätare på ditt mindset och hur du förhåller dig till en föränderlig värld.

Lärande organisation – arbetsgivarens ansvar

Som jag nämnde inledningsvis är det arbetsgivarens ansvar att skapa förutsättningar för en lärande organisation. Vi på Wise Consulting är ett kunskapsföretag inom HR och organisations- och ledarutveckling. Vi behöver ständigt utmana oss i vårt lärande och hur vi vässar våra kompetenser. Detta gör vi bland annat genom erfarenhetsutbyte via vårt kommunikationsverktyg slack samt campfire sessions där vi delar kunskap och nya digitala verktyg samt uppmuntrar till eget lärande utifrån behov. Ett koncept vi även anpassar och utvecklar tillsammans med våra kunder utifrån new ways of working.

Behöver din verksamhet skapa förutsättningar för att bli en lärande organisation och möjliggöra kompetensutveckling för medarbetarna? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna till!

Ann-Sophie Mattsson, Regionchef Stockholm, Wise Consulting