Behöver dagens arbetstagare vänja sig vid en framtid utan fasta anställningar och guldklockor? Just nu är vi inne i ett paradigmskifte, ett skifte som vi knappt märker av för det går så fort. Och, än så länge har vi bara sett början av gig-ekonomin, den nya arbetsmarknaden.
Omkring 162 miljoner människor i Europa och USA (20–30 procent av den arbetsföra befolkningen) försörjer sig på någon typ av gig-jobb. Andelen förväntas dessutom öka (McKinsey, Oxford Internet Institute). Via plattformar som Upwork, Freelancer och Peopleperhour väljer och vrakar uppdragsgivarna bland miljontals högkvalificerade frilansare världen över, i en hastighet och skala som var otänkbar för bara något år sedan.
Ett gig-jobb är ett kort tillfälligt jobb som du tar för en dag eller under en kortare period. Det mest kända exemplet är Uber vars app skapar gig-jobb genom att koppla samman chaufförer med kunder i städer över hela världen.
Trenden blir märkbar inom allt fler branscher och det som började med att klippa gräset har nu övergått i alltmer kvalificerade tjänster. Gig-jobben passar vissa personer men är kanske inte för alla. För många kan det vara ett första steg in på arbetsmarknaden, ett sätt prova om sin hobby kan bli arbete eller en chans att få känna att man styr sin tid. Nackdelar som gig-jobbare kan vara att man oftast varken är anställd eller företagare. Sättet på vilket arbetet är organiserat inom gig-ekonomin innebär generellt stora risker för de som arbetar med det, i och med att det inte finns någon inkomstgaranti. Det finns inte heller kollektivavtal genom vilka arbetsförhållanden och lön regleras. Många känner en stress av att inte veta hur ekonomin framåt ser ut.
För oss som jobbar inom HR innebär gig-ekonomin att vi behöver tänka i nya banor och från att ha jobbat med processer inom hela ”ARUBA” så bryts långsiktighet mot matchning. I en gig-ekonomi sysslar HR-funktionen mer med casting och fokus blir att hitta rätt person till en specifik uppgift här och nu. För oss som arbetsgivare ligger gig-ekonomins utmaning i att helt enkelt våga ta in ”giggare” på viktiga funktioner, eftersom de bästa inte alltid letar efter en fast anställning.
Ett konsultbolag som vi märker av att konsulter som tidigare valt att ta en tillsvidareanställning nu börjar fundera på att ”gigga” själva istället. Vilket betyder att vi måste närma oss våra samarbetspartners på ett helt nytt sätt och hitta former som lockar dessa giggare att samarbeta med oss och känna att de får full utväxling. Samtidigt som man ska få känna av sin frihet genom att ta gig-jobb ska vi erbjuda möjligheten att tillhöra ett sammanhang, ett nätverk, benchmark, kompetensutveckling, etc. Här får vi börja tänka helt nytt och prova nya spännande grepp – vill du testa på att gigga via oss? Ansök på länken här.
En sak är säker, det är nog inte företag som kommer att vara de största inköparna av guldklockor framöver!
Claes Berggren arbetar som Teamchef på Wise Consulting.