Vi närmar oss slutet av året, och 2025 ligger framöver oss som ett oskrivet blad. Vad väntar runt hörnet, och vad kommer bli viktigt för oss som jobbar med och har hjärtat inom HR? På Wise Consulting har vi hundratals spännande kundsamarbeten där vi, tillsammans med våra kunder, tar oss an och utforskar både utmaningar och möjligheter.
Här är några av de viktigaste trenderna vi ser och vad vi tror att HR-funktionen behöver fokusera på under 2025!
AI och digital transformation fortsätter att omforma HR
Det råder ingen tvekan om att AI och digitalisering kommer att spela en central roll i HR:s utveckling 2025 och kommande år framåt. Under 2024 har vi sett hur AI har blivit ett alltmer kraftfullt verktyg för att effektivisera arbetssätt genom att förenkla och förbättra processer som tidigare varit omständliga och krävt manuell analys av stora mängder data. Och såklart är det bara början.
Att använda AI i HR-processer är inte längre en hypotetisk möjlighet – det är en verklighet. Företag börjar nu rulla ut AI i sina rekryteringssystem, prestationshantering och till och med i beslutsfattande, vilket innebär att HR-funktionen behöver anpassa sig till en digital värld där snabba, datadrivna beslut är nyckeln.
Vi kommer även att se en ökad integration av HR-teknologier som automatiserar rutinuppgifter och frigör tid för mer strategiskt arbete. Att sitta i förarsätet på denna digitala transformation kommer att vara avgörande för HR-funktionens förmåga att leverera värde på bästa sätt.
Massor av ny artificiell intelligens, men samma gamla amygdala
Vad tycker jag själv om denna enorma teknikutveckling? Helt ärligt är jag väldigt ambivalent i min egen inställning till AI. Frågor jag brottas med är vad som händer med vår kunskap och våra mänskliga förmågor och behov. Det finns stora risker, men också enorma möjligheter. Jag befinner mig mitt i en personlig förändringsresa kring hur jag ska förhålla mig till AI. Men en sak har jag konstaterat. AI finns här och nu, och det är bara till att anpassa sig och fånga möjligheterna.
För mig är den största vinsten med AI all den tid som kan frigöras när vi automatiserar och använder AI för att hantera standardiserade arbetsuppgifter. Då kan HR i stället fokusera på kollegor, medarbetare, chefer och samarbeten - på prestation, hälsa, sammanhang, kultur, glädje och resultat. Tillsammans.
Att jobba med beteenden, motivation och ledarskap kommer vara viktigare än någonsin. För även om teknikutvecklingen är exponentiell så kan vi inte säga samma sak om den mänskliga hjärnan. Det är samma gamla amygdala, med samma grundläggande mänskliga behov av tillhörighet, trygghet, lust och bekräftelse. HR är viktigare än någonsin när det kommer till att navigera och rusta människor och organisationer för att vi ska kunna ta tillvara möjligheterna i framtiden och skapa en värld värd att leva i.
Medarbetarnas välbefinnande – en allt viktigare prioritering
Medarbetarnas välmående är en trend som blir allt tydligare. Företag tänker beyond subventionerade gymkort och hälsoprogram – det handlar om att skapa en kultur som på riktigt prioriterar både fysisk och mental hälsa.
Vi ser ett tydligt skifte där medarbetarnas välbefinnande blir en central del av företagskulturen. HR måste hitta sätt att integrera detta i alla processer – från rekrytering till ledarskapsutveckling och arbetsplatsens utformning.
Från flexibla arbetsmodeller till psykologiskt stöd och proaktiva insatser för att minska stress och öka engagemang – vi går mot en helhetsstrategi där HR spelar en nyckelroll i att skapa och behålla en hälsosam arbetsmiljö.
Kompetens, kompetens. Mitt kungarike för kompetens.
I en värld som ständigt och snabbt förändras är kompetensförsörjningsfrågan helt avgörande. Med den snabba teknologiska utvecklingen och förändrade krav på arbetsmarknaden måste HR fokusera på lärande. Företag måste investera i medarbetarnas kompetens och utveckling - inte bara för möta dagens behov, utan också för att vara förberedda för framtidens utmaningar.
Företag konkurrerar i mångt och mycket med sin förmåga att lära om och lära nytt. Företag som investerar i kontinuerlig utveckling av sina medarbetare har en större förmåga att anpassa sig till förändringar och fånga upp nya möjligheter. Allt från internt mentorskap och utbildningar till möjligheter för karriärvägar inom företaget och att få till en kultur som andas, lever och främjar lärande.
Flexibilitet – den nya normen
En annan växande trend som vi ser är behovet av flexibla arbetsmodeller. Distansarbete, hybridmodeller och flexibla arbetstider har blivit ett måste för många medarbetare, och detta kommer inte att förändras under 2025. Organisationer som anpassar sina policys för att erbjuda ökad flexibilitet kommer att kunna attrahera och behålla kompetens på ett mer effektivt sätt.
Nyckelordet är anpassning. Vad är rätt för just vår organisation och vår kultur? Att våga utforska detta och fatta beslut baserat på data, istället för antaganden, är vägen framåt.
Framtidens HR – att vara redo för det oväntade
2025 kommer med sina egna utmaningar och möjligheter. På Wise Consulting ser fram emot att, tillsammans med våra fantastiska kunder, möta det oväntade med nyfikenhet och handling. Att pröva hypoteser, att lyckas och misslyckas tillsammans samt fortsätta arbetet med att skapa framgångsrika och hållbara människor och organisationer.
Författare: Fredrik Färm, HR-nörd och Market Area Director på Wise Consulting