- ”Hållbarhet” – att bli mer hållbar som chef och få ihop tillvaron – det gäller oavsett om du är säljchef med ett mindre team, VD för ett stort bolag eller enhetschef på en myndighet och oavsett bransch och erfarenhetsnivå.
- ”Rätt andning” – Det här kanske är ett oväntat svar men det finns ingen ”metod” som är så effektiv som att först lära sig andas rätt och medvetet och sen göra ”rätt andning” varje dag och i synnerhet när du som ledare ska utföra någon form av insats utöver det dagliga. Vi andas ca 25 000 gånger under ett dygn så det påverkar dig mycket om du gör det naturligt och bra eller inte.
Fortfarande lever en uppfattning kvar om att en produktiv chef är den som springer fortast, hanterar flest punkter på to-do-listan och styr med hela handen. Tack och lov är det fler och fler som inte delar den bilden och förstår att en lugn chef som skapar tid för reflektion har större möjlighet att utföra ett bra jobb och fatta smarta beslut om vägen framåt. Utmaningen i vår spännande, snabbrörliga värld som vi befinner oss i är att få fatt på det där lugnet i vardagen och skapa de luckor som behövs för den avgörande reflektionen. Att kontinuerligt samla kraft och hitta lugnet i uppdraget är avgörande för att det ska vara möjligt att jobba intensivt i perioder. Rätt och medveten andning är en smart och relativt enkel genväg till det lugna läget – läs vidare så får du några knep om hur du kommer igång.
Andning är spännande
Vår andning är den enda delen av det autonoma nervsystemet som vi faktiskt kan kontrollera. Tack vare det kan vi genom att bli medvetna om vår andning och andas rätt påverka hur vi känner och tänker samt lugna ner hela vårt nervsystem på kort tid. Genom lugn medveten andning triggar vi vårt parasympatiska nervsystem som aktiverar vårt ”lugn-och-ro-system”. Motsatsen – att andas ryckigt, nästan inte alls eller ytligt bidrar till att vårt hotsystem aktiveras och vi blir stressade – mentalt och fysiskt. ”Rätt andning” som lugnar ner är med andra ord ett enkelt sätt att påverka din hållbarhet och ett av de mest effektiva verktygen.
Bli medveten om din andning – sätt igång
OK – hur gör du då för att sätta igång och bli mer medveten om din andning och för att förbättra din andningsförmåga?
Det viktigast är att du lär dig andas med rätt kroppsdel – magen. Det gör vi naturligt när vi är små barn men det är ganska vanligt att vi tappar den förmågan redan som lite äldre barn, vår andning blir ytlig. En ytlig andning sker i bröstkorgen och den behöver du alltså fördjupa genom att plocka ner den till magen. Målet är en långsam och djup andning i jämn takt. Din mage ska puta ut när du andas in och platta tills sig när du andas ut. När du får till att andas med magen syresätter du dubbelt så mycket blod som när du andas med bara bröstkorgen. Att andas med magen istället för bröstkorgen ger dig också en lugnare andning. Effektiv andning sänker också trycket inne i bröstet och förbättrar blodcirkulationen som leder till att det är lättare för blodet att ta sig tillbaka till hjärtat.
För att sätt igång och se om du andas med magen, börja med att testa följande övningar:
Övning ”testa om du andas med magen”
- Lägg dig på rygg med fötterna på golvet och lägg sen en hand på magen och en på bröstkorgen.
- Om du andas rätt med magen så ska handen som ligger på magen åka upp när du andas in och ner när du andas ut. Handen på bröstkorgen ska inte åka upp och ned.
Övning ”lära dig andas med magen”
- Lägg en hand på magen.
- Andas långsamt in medan du räknar till tio och känn samtidigt hur handen på magen följer med magens utbuktning.
- Andas ut medan du räknar till tio och se hur magen sjunker ihop.
- Känn att all luft pressas ur lungorna innan du fortsätter övningen.
När du lärt dig andas med magen kan du börja öva på att andas medvetet kontinuerligt t ex genom att göra följande övning då och då:
Övning ”andas för att bli lugn”
- Ta ett par djupa andetag genom näsan så att magen och axlarna sjunker ner.
- Andas långsamt in genom båda näsborrarna och räkna 1-2-3-4 under tiden.
- Håll andan och räkna i samma takt 1-2-3.
- Andas långsamt ut genom näsan och räkna 1-2-3-4 igen.
- Håll och räkna i samma takt 1-2-3 innan du tar nästa andetag.
- Fortsätt andas så 5-10 gånger.
(Källa övningar, Eva Johansson)
Gör dessa övningar så ofta som möjligt och hitta gärna små knep som påminner dig om att andas medvetet i din vardag. Som chef kan du varje dag gå tillbaka till din andning när du skiftar aktivitet t ex mellan möten, effekten blir att du samlar kraft och fyller på energi. Ju oftare du övar desto lättare kommer det att bli och till slut sker det automatiskt. Du har nu tillgång till ett riktigt smart hållbarhetsverktyg.
Det finns mycket att lära sig om andning och spännande forskning pågår. Här kommer några namn och länkar som kan vara intressanta att utforska och inspireras av.:
- Emma Säppäla, forskare Stanford University och författare till ”The happiness track” – TED-talk ”Breathing happiness” https://www.youtube.com/watch?v=Uvli7NBUfY4
- Belisa Vranich, The breathing class, författare till ”Breath” – TED-talk ”How to breathe” https://www.youtube.com/watch?v=1sgb2cUqFiY
Det jag har skrivit om i den här bloggen handlar om andning som aktiverar lugn-och-ro systemet och därmed minskar stress. Det finns flera ”andningsmetoder” med olika mål och syften, t ex inriktar sig vissa metoder på att aktivera sympatiska nervsystem och öka adrenalin och kortisol vilket alltså är en annan typ av andningsteknik än den jag lyft här.
Jessica Eripe arbetar med Ledarutveckling och Coaching på Wise Consulting.