För mig är årets bästa dag den första januari. Inför ett årsskifte brukar jag känna ”nu djäklar”, nu ska jag börja på rent papper och fundera på vad jag vill inför nästa år. Det brukar ge mig massor av energi. Jag har under åren haft olika små ritualer för att tacka året som varit och sätta nya mål och med det få en bra känsla och riktning inför det nya året.
Sätta riktning för ett nytt år
I år började jag som vanligt med att sätta riktning för det nya året, men feelingen infann sig inte riktigt. Inte alls om jag ska vara ärlig. Inga mål kändes speciellt inspirerande, inte sådär att jag kunde gå den extra milen för att nå dit. Beror det på att 2016 var ett osedvanligt dåligt år för mig personligen? Nej, jag kan konstatera att jag har det bättre än någonsin och har ett liv där jag uppnått mycket och är nöjd med det jag har. Men, där och då kände jag mig helt motivations- och inspirationslös. Bara att skriva det känns som att svära i kyrkan, för att vara motivationslös, är detsamma som att vara…, ja vad är man då?
Jag kände att jag kunde sätta upp lite pliktmål, men jag gick inte igång. Sorry 2017, men jag är inte riktigt på. Så vad gör jag? För motivationslös vill jag inte äntra 2017.
Gräv där du står
Jag försökte att se sanningen i vitögat och verkligen funderade på vad som gav mig energi och vad som tog min energi. Sagt och gjort, jag började coacha mig själv (med hjälp av omgivningen) att hitta min inspiration.
Jag gjorde så här för att hitta och hålla inspirationen levande i olika delar i livet (på jobbet, i hemmet, i relationer mm).
- Kartlägga vad som tar och ger energi
Genom att ställa mig själv frågor så som vad som gör mig låg på energi och vad som brukar ge mig energi kunde jag snabbt ta reda på vad jag ska göra mer/mindre av. - Ta del av inspirerande människors tankar och idéer
Det finns ju nästan hur mycket inspiratörer som helst som man kan lyssna på, läsa om och av via poddar, youtube, böcker mm. Själv lyssnade jag i mellandagarna på en vinterpratare, Tomas Sjödin, en präst som talade om hur vi hittar ljuset i mörkret. Han talade bl a om myrstegsrevolutionen, som innebär att alla pyttesmå steg gör skillnad. Vi väljer i varje sekund i vilken riktning vi vill gå. Vilka vi vill vara, i det vi gör. - Dela med sig av sina tankar
Våga vara autentisk och dela med sig av sig själv och sina tankar med andra, även när det inte är politiskt korrekt. I mitt liv har alltid mötet med andra i ett uppriktigt samtal varit min källa till inspiration. I vardagen har jag en tendens att ibland glömma det här när ekorrhjulet snurrar på. - Be om hjälp och stöd – när jag fastnar
När det går trögt har många, jag är en av dem, en tendens att öka farten och glömma att se att det finns andra människor runt om som är kloka. Ensam är inte stark. Att dela hur vi tänker, känner eller att be om råd kostar inget. De flesta människor älskar när man ber om hjälp, - Skratta varje dag!
När är det som bäst? Jo när jag får skratta varje dag. Det ska jag utmana mig själv till att göra. Varje dag. - Gör bokslut ofta – reflektera varje dag
När livet har varit lite tjorvigt eller trögt har jag alltid vänt mig till mitt skrivande, i någon form. Där jag bara skriver för mig själv och låter mina tankar och känslor fastna, utan censur, på ett papper. - Vara öppen för oväntade möjligheter – och säga ja!
Som kontrollmänniska har jag en tendens att tro att jag hela tiden ska sätta upp mål och sen sträva efter att nå dem. Men ofta har bra saker som har hänt mig kommit sig av att jag varit öppen för förändring och för nya möjligheter.
Avslutningsvis vill jag dela vad jag kommit fram till genom att följa mina egna råd. Det viktigaste är att jag i dagsläget inte går igång på stora mål som jag stämmer av i slutet av nästa år utan att jag har gett mig själv ett antal löften om vem jag vill vara och vad jag vill göra mer av (i det lilla, ett myrsteg i taget) varje dag. Hela året.
Här är ett axplock av mina 2017-års löften till mig själv:
- Jag ska göra minst en ny sak jag aldrig gjort varje vecka. Stort som smått, gå på ett träningspass jag aldrig varit på, bryta en vana, säga ja till något jag inte gjort förut
- Jag ska ägna en minut på morgonen att säga hej till mig själv och bestämma mig för vad mitt fokus för dagen ska vara
- Jag ska titta mindre på tv och läsa mer böcker som inspirerar mig
- Jag ska se till att skratta ordentligt en gång om dan, och ”dåliga” dagar, så får jag hitta något gammalt roligt klipp som får mig att skratta
- Jag ska oftare säga till de jag bryr mig om hur mycket jag uppskattar dem
- Jag ska berätta om mina löften för andra, så jag inte glömmer
- Jag ska vara öppen för nya möjligheter och agera när de dyker upp
Mot slutet av året vill jag se tillbaka på ett år med full av överraskningar och saker som hänt som jag inte kunnat förutse, med ens de bästa och högsta målsättningarna i världen.
Så ser min myrstegsrevolution ut! Hur ser din ut?
Maria Göthe, HR-konsult, Wise Consulting.