Pandemin vi lever i förenar och förundrar oss. Vi stannar upp och reflekterar över hur vårt arbetsliv och våra nya sätt att jobba kommer att se ut framöver. Hur kommer vår vardag att förändras?
Världen över har politiska ledare använt sig av en krigsmetafor när det talas om Coronapandemin med syfte att uppmana en gemensam beredskapsanda. Och visst har det ibland känts som att vi står tillsammans mot en osynlig fiende? Vi har bevittnat både individer och företag kliva fram i fronten och göra det som krävs för att skydda de svaga. Företag som annars är mest kända för sin klara berusningsdryck har ställt om sin produktion och börjat tillverka livsviktig handsprit. Människor tar av sig jobbkostymen och blir volontärer för att stötta en hårt belastad sjukvård. Vi har kanske själva också sträckt ut en hand för att hjälpa personer med förhöjd risk med mat- eller medicinhandling?
Om vi bekämpar ett krig, vad är då att segra? Vill vi tillbaka till det som var tidigare?
Många av oss längtar efter det ”normala” och livet kommer säkerligen att i mångt och mycket återgå till det som har varit. Men vår värld och våra liv har förändrats och med det kommer nya banor att tänka i.
Det mänskliga mötet
Vi har blivit tvungna att mötas på distans och vi är många som den senaste tiden har tagit den digitala resan i en betydligt snabbare takt än väntat. Det finns en uppsjö av mötesverktyg och öppenheten för att mötas digitalt har aldrig varit större. Vi kan dela vy utan att trängas framför en presentation och vi behärskar med bravur den nya klassikern; skjortan på och mysbrallorna dit kameran inte når. Vi har skrattat och fasats över vardagen som pågått i bakgrunden och hemmakontoret har fått en plats i hemmen. Det går och skapar effektivitet och worklife-balance. Fördelarna är många men hur är det med den humana biten? Vi är sociala varelser som också har ett behov av fysisk närhet till varandra och hur påverkar det en organisation när vi inte får den kontakten med våra människor?
Vi kommer att behöva träffas IRL. Men ska vi göra det lika ofta? Vi behöver träffas fysiskt med respekt för den situation vi befinner oss i, säkert med distans till varandra och rena händer. När vi kan ta genomtänkta beslut om när vi ska ses och inte kan det viktigaste med mötet bli att träffas. Kanske kan vi förstärka det fysiska mötet ännu mer?
- Det utrymme vi träffas i – blir miljön viktigare? Ljus, ljud, färger och arbetsytor. Jag tror att våra mötesrum kan förändras för att boosta kreativitet, energi och förmågan att tänka visionärt utan att fastna i HUR.
- Agendan vi har – kanske lämnar vi tunga presentationer och sidlånga agendor för att ge utrymme och tid till att utnyttja gruppens kraft. För att låta tankar flöda och alla medarbetare att ta plats.
- De teamstärkande aktiviteterna – förtroende och att ha roligt ihop har ett nära samband. Speciellt i tuffa tider har också humor en förlösande effekt på oro och hjälper oss att inte fastna i det vi inte kan påverka.
Självledarskap och teamledarskap
I en tid som denna blir en stabil och självklar företagskultur ännu viktigare. Tydliga målsättningar och att alla förstår sin del i det dagliga arbetet även när förändringstakten är hög är också viktigt. Vi behöver känna en psykologisk trygghet med hög tillit, öppen kommunikation och känslan av att vi alla är betydelsefulla. När förutsättningar ändras kanske vi inte längre kan leva på vad som tidigare fungerat eller inte fungerat. Kanske måste vi skapa något helt nytt eller börja om från början. Att lära sig att leva i det röriga kräver att vi har ett starkt självledarskap, vet vårt Why och har förmågan att både vila och gasa i det. Vi behöver ha ett starkt teamledarskap.
Nya infallsvinklar
För att ta till oss det nya normala och fortsätta utvecklas, kan vi ställa oss några få men reflekterande frågor:
- Vad är vi stolta över?
- Vad är funktionellt viktigt och vad är socialt viktigt?
- Vad finns det för möjligheter när vi går utanför våra invanda ramar?
Vi har sett prov på otroliga samarbeten över gränser, hierarkier har utmanats och invanda beteenden har förändrats. Att reda ut vad som bidrar till vad kan vara nyckeln till var vi ska lägga vår energi. Kan vi utforska de konsekvenser som uppstått och grabba tag i fördelarna så tror jag att vi kan landa i insikter vi aldrig annars fått.
Visst vill vi gå segrande ur denna tid som påverkats oss alla, men vad innebär den segern egentligen för just oss och vår verksamhet?
Amy Wising, HR-konsult på Wise Consulting
PS. Spana in vår webbinarieserie i tre delar på samma tema ”New ways of working”!