”Jag brottas med hur jag ska kunna öka medarbetarnas driv och engagemang. Hur jag ska kunna kommunicera tuffa mål så att de uppfattas som nåbara och motiverande för alla. Vid konflikter är det jag som ska medla till lösning och försoning. Min dag är fylld av utmaningar och stundtals är den riktigt lång med övertidstimmar som ibland känns övermäktiga. Jag känner mig ensam, både i mitt beslutstagande och i de sociala sammanhangen på jobbet.”
Så här kan det låta när jag sitter i coachmöten med chefer. Chefer som både känt sig och varit framgångsrika. Men som trots framgångarna inte känner samma glädje gentemot sina uppgifter som de kanske gjorde i början. Vad har hänt? Den lättheten och passionen som en gång fanns där har bytts ut mot en känsla av tyngd och stress.
När en chef hamnar i en konstant känsla av tyngd, ansvar och olust, ökar risken drastiskt för att chefen snart helt tappar lusten för sitt uppdrag.
Vad skulle hända om vi bytte känslan av ledarskapet som krävande och ansvarsfyllt mot givande och glädjefyllt?
Forskning kring psykologi och beteende har traditionellt fokuserat på det ”sjuka” i hjärnan och på problematiskt beteende. Men för drygt 18 år sedan började de intressera sig för skeenden i hjärnan och beteenden som istället kunde leda till friskhet och välmående. Idag är det tydligt kartlagt vilka kopplingar mellan positiva känslor, så som glädje och tacksamhet, till ökad kreativitet och inlärning, samt hur positiva känslor leder till större öppenhet. Stresshormonerna minskar och ”må bra-hormoner” som dopamin och oxytocin ökar. Vi sover bättre, presterar bättre och återhämtar oss snabbare, plus att vi får ett starkare immunförsvar.
Det råder alltså ingen tvekan om att positivitet, som en grundläggande attityd i arbetslivet, gör det lättare att till exempel fokusera på möjligheter och målet.
Här följer några råd som är hämtade från forskning kring välmående och glädje:
En bra ledare är en ledare som vi vill följa; en ledare som inger trygghet, trovärdighet och som inspirerar andra.
Vi coachar dagligen chefer som behöver hitta tillbaka till glädjen i sitt uppdrag, som behöver stöd i hur de ska nå fram till medarbetarna och i slutändan nå sina mål. Vi flyttar fokus från olust till lust, och ger cheferna rätt verktyg för att skapa trygghet, trovärdighet och engagemang.
Till sist: Kom ihåg att glädje och skratt är oerhört smittsamt och att delad glädje är dubbel glädje.
Mia Frick, Chefscoach, Wise Consulting.