För mig är det dessutom ytterligare en dimension, jag ska nämligen på föräldraledighet för att inom kort välkomna vårt tredje barn in i familjen. Mitt i min känslomix finns även ett enormt lugn och en känsla av trygghet. Med det menar jag lugnet och tryggheten i att min arbetsgivare tagit väl hand om mig innan jag ska checka ut. Jag har förmånen att älska mitt jobb, och även om jag mer än allt ser fram emot att vara hemma med vår nya familjemedlem, kommer jag att sakna mina kollegor, arbetsuppgifter och det sammanhang som jobbet innebär. Men jag känner en enorm tillit till min arbetsgivare och går med trygghet in i mitt kommande föräldrauppdrag.
Inför att en medarbetare går på föräldraledighet
För ett par veckor sedan hade jag och min chef ett samtal inför min kommande föräldraledighet. Tillsammans gick vi igenom läget här och nu, hur sista veckorna, som började bli rätt tunga, kunde göras på bästa sätt, både för mig och verksamheten. Min chef hade gjort en plan som både gav mig och vår business värde. Vi pratade om tiden under föräldraledigheten, hur vi skulle förhålla oss till varandra. Jag fick chans att berätta om hur jag ville ha det och vad som skulle fungera för mig och min familj. Vi avslutade med att spåna om framtiden, var skulle vi tänkas vara och vad hade jag för tankar om hur vi kan bli ännu bättre på det vi gör. Ett samtal som jag uppmuntrar alla chefer att ha.
Att ha koll på vid föräldraledighet
Som arbetsgivare behöver du ha koll på alla lagstadgade delar men också hur ni ställer er utifrån er policy till olika delar, såsom exempelvis:
- Det förstärkta anställningsskyddet som gäller under föräldraledighet
- Diskrimineringslagstiftningen som gäller under föräldraledighet
- Hur lång rätten till ledighet är, med eller utan föräldrapenning
- Vad som gäller vid förkortad arbetstid pga föräldraledighet
- Vad tillfällig föräldrapenning i samband med barnets födsel är
- Hur länge den som ska föda har rätt att vara ledig innan barnet är beräknat att födas
- Hur länge föräldraledigheten är semesterlönegrundande
- Hur ni ställer er till förmåner under föräldraledighet
- Hur pensionsavsättning görs utifrån kollektivavtal, lag och policy
Upplevelsen inför, under och efter en föräldraledighet
Ta också chansen att fundera över hur ni kan förankra ert beteende när medarbetare ska gå på och är föräldralediga i era värderingar, hur vill ni göra för att det ska gå i linje med ert arbetsgivarlöfte? Ett tips är att ha både policy och tydliga rutiner för era chefer och medarbetare om vad som är viktigt för just er. Lagar och regler i all ära men det är hur vi agerar och pratar som påverkar hur våra medarbetare upplever sin arbetsgivare och tiden inför, under och efter en föräldraledighet.
Ett par frågor att fundera över:
- Finns det chans att planera om lite den sista tiden för den som ska gå på föräldraledighet om det finns ett behov. Vilka är möjligheterna utifrån er verksamhet och era förutsättningar? Vad skulle kunna vara en win-win-situation?
- Hur vill medarbetaren ha kontakt under föräldraledigheten? Sporadisk mailkontakt, ett sms då och då eller mer regelbundet?
- Hur vill medarbetaren få information under föräldraledigheten? Är det mobilen som det blir lättast att komma fram på?
- Kan vi tacka av vår medarbetare och lämna hen med en känsla av att längta tillbaka när det väl är dags?
- Hur kan vi ta tillvara på medarbetarens kompetens och potential på lång sikt, vad kan komma lägligt när det är dags för återgång i arbete?
Jag gick ifrån vårt möte (okej, vankade ????…) med en känsla av att ha blivit sedd och hörd. Jag kände mig viktig. Tänk vad lite som krävs för att jag ska se fram emot att komma tillbaka till jobbet även om jag just nu mest är förväntansfull och pirrig inför uppdraget som ligger framför mig där hemma. Tur att tiden går fort.
Amy Wising arbetar som konsultchef på Wise Consulting.