Från osund till blomstrande – och detta trots beslut om nedläggning. Med Wise Consulting vid sin sida har Orklas anrika fabrik i Kungälv gjort en smått fantastisk resa.
”Vi är idag en helt annan fabrik”
En olönsam och osund fabrik, som dessutom just fått ett nedläggningsbeslut. Fabrikschef Ted Falkman förskönar inte när han förklarar var Orklas kexfabrik i Kungälv befann sig innan de kontaktade Wise Consulting.
– Ledarskapet i fabriken hade under ganska många år drivit en arbetsmiljö som handlade om hierarkier och att tänka på sig själv. Vi hade väldigt hög sjukfrånvaro och en arbetsvardag som var osund för alla inblandade. Dessutom var nästan alla i ledningsgruppen nya i sin roll, säger han.
Ovanpå allt detta hade Orkla just gått ut med beskedet att den 130 år gamla fabriken skulle läggas ned. Men stängningen låg fem år framåt i tiden och till dess behövde fabriken fortsätta att leverera. Hur skulle det gå till?
Botten på isberget
HR-avdelningen på Orklas huvudkontor kontaktade Wise Consulting för att få hjälp – i första hand med att vända den höga sjukfrånvaron. Jessica Thorén, specialist på ledarskaps-, team- och organisationsutveckling, tog sig an uppdraget.
Ted erkänner villigt att hans förväntningar från början var lågt ställda.
– Vi hade haft en mängd konsulter inne, men inte fått önskat resultat, konstaterar han och tillägger:
– Men så fort Jessica kom till oss blev det tydligt att hon jobbade på ett helt annat sätt. Vi kunde alla se toppen av isberget, men hon ville visa, förstå och lösa det som fanns under ytan. Det hade ingen gjort tidigare.
I stället för att fokusera på siffror började Jessica med att lyssna – på medarbetare, mellanchefer och ledningsgrupp. Hon skapade sig en egen bild av organisationen och visade den för Ted och hans ledningsgrupp.
Det var ingen vacker syn. Fabriken präglades av otydligt ledarskap och silotänkande – tvärtemot vad fabriksledningen egentligen ville utstråla och medverka till. Insikten var jobbig, men blev också den stora vändningen.
– Först när vi förstod de bakomliggande orsakerna och såg helheten kunde vi göra något åt det. I det här fallet var det ledarskapet som brast. Alltså behövde vi börja där, säger Ted.
Svinjobbigt och jättekul
Med Jessica som vägledare och stöd tog de nya steg i sin mognad som ledare. Först arbetade Ted och Jessica tillsammans, och därefter involverades hela ledningsgruppen. Frågor som hur och varför var hela tiden centrala. Genom att gång på gång ställa sig den frågan fick de nya verktyg i sin låda.
– Det har varit en svinjobbig process, men självklart också jätteroligt att se resultaten. Ledarskapsutveckling handlar ju om att arbeta med sig själv och med oss som ledningsgrupp. Jessica tvingade mig att reflektera och tänka om i alla frågor. Det var ofantligt lärorikt, säger Ted och fortsätter:
– Det som framför allt skiljer Jessica från andra konsulter är att hon är en av oss. Hon är minst lika engagerad som vi andra. Dessutom har hon en enorm kompetens.
Men alla var inte övertygade. Att förändra i grunden tar tid – och tid är en bristvara.
– Många ville veta vilka processer vi jobbade med och se resultat. Att jobba med ledarskapsutveckling var ett okonventionellt sätt att angripa problemen, säger Ted.
”En helt annan fabrik”
Men det funkade! Efter något år började resultaten visa sig. Först sjönk antalet arbetsskador, därefter sjukfrånvaron. Samtidigt steg lönsamheten rejält. 2020 blev faktiskt det lönsammaste året i fabrikens 130-åriga historia.
– Vi är idag en helt annan fabrik. Byggnaden är densamma men allt inuti är annorlunda. Ändå finns det en enorm potential kvar, säger Ted med ett stolt leende och tillägger:
– Vi har byggt förtroende. Så som vi ser på medarbetarna – så agerar de. Idag fokuserar vi på deras potential i stället för på problemen. Det har gjort hela skillnaden.
En blomstrande fabrik full av potential, alltså. Men nedläggningsbeslutet står fast; under 2022 ska verksamheten flyttas till Riga.
– Visst händer det att tanken slår en; tänk om vi hade fått den här chansen tidigare. Men den fantastiska resa som vi har gjort tillsammans bär vi alla med oss till nästa arbetsplats, säger Ted och tillägger:
– Det Jessica har gjort tillsammans med oss är något unikt. Hon lever med oss i hjärtat! Det ändras inte för att fabriken läggs ned.
Tre frågor till Jessica Thorén, konsult Wise Consulting
Hur såg förutsättningarna ut på Orkla i Kungälv?
– Mitt uppdrag var från början att kartlägga ohälsan i fabriken, men i min förstudie blev det tydligt att det fanns mycket att jobba med. Jag hjälpte dem att se helheten genom att måla upp en kartbild av situationen. I fabriken fanns fantastiska människor med otrolig erfarenhet och lojalitet, men de saknade förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det finns stor potential inom varje människa, men när vi inte känner oss trygga blir vi inte vårt bästa jag.
Vad bidrog du med?
– För mig och oss på Wise Consulting är det viktigt att arbeta i genuint partnerskap. Det betyder att vi tillsammans fokuserar på vad vi ska göra, men också hur och det viktiga varför. Jag bidrog med att visualisera nuläget och föreslog sedan en plan och ett partnerskap, där vi tillsammans tog steg för steg mot en välmående och lönsam fabrik. Kärnan i denna plan gick ut på att arbeta parallellt med team-, ledarskaps- och affärsutveckling. Vi byggde alltså upp ledningsgruppens kompetens samtidigt som vi gjorde en rad olika insatser som berörde och engagerade alla i fabriken – och som i förlängningen stärkte fabrikens affär.
Vad kan andra lära sig av Orklas resa?
– Mycket! Det viktigaste och mest grundläggande är att våga se nuläget i sin helhet, forma en gemensam målbild och använda den som drivkraft för förändring. Ted och de andra i Kungälv har gjort en fantastisk prestation i att arbeta tillsammans, vara uthålliga och låta förändringen bli deras nya verklighet. Att förändras är verkligen inte enkelt, men Orklas resa är ett otroligt bra exempel på att det går.