HR-specialist
Att investera i, och vårda om, sina medarbetare är en av företagets viktigaste uppgifter. Det handlar både om att rekrytera rätt kompetens och egenskaper till verksamheten men också om att skapa och bibehålla en miljö där individer kan frodas och må bra.
Här har HR-specialisten en nyckelroll. Exakt vilka uppgifter som ingår i tjänsten kan variera från verksamhet till verksamhet, precis som viktiga kompetenser och egenskaper.
I den här artikeln går vi igenom vad en HR-specialist gör, vilka arbetsuppgifter som kan ingå samt vilken utbildning som krävs. Vi går också igenom vad du som företag bör tänka på om du ska rekrytera en HR-specialist tillsammans med flera andra tips.
Vad gör en HR-specialist?
Som HR-specialist arbetar man med frågor som har många olika beröringspunkter. Det kan handla om allt mellan kompetensförsörjning, arbetsrätt, ledarskapsstöd och mycket mer. Det kan innebära rekrytering och introduktion för nya medarbetare, utveckling av företagskultur samt stötta de anställda så de kan prestera så bra som möjligt över tid.
HR-specialisten kan vara inblandad i att formulera jobbannonser, medverka vid anställningsintervjuer, introduktioner och medarbetarsamtal. Personen kan vara ansvarig för att hantera medarbetares välmående, eventuella konflikter på arbetsplatsen och personalens möjligheter till fortbildning och utveckling.
Rollen kan också innebära att fungera som en länk mellan företagets ledning och dess medarbetare. HR-specialisten är ofta ansvarig för att utveckla och bygga en kultur och struktur som främjar en positiv arbetsmiljö.
Med andra ord kan en HR-specialist arbeta både strategiskt och mer operativt. Uppgifter och roll kan skilja sig beroende på verksamhetens behov, förutsättningar och andra faktorer. Hur tjänsten ser ut varierar också beroende på om du arbetar inhouse eller som konsult på en HR-byrå.
Vill du kontakta oss?
Har du behov av att anlita en HR-specialist? Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.
Anlita en HR-konsult
Vi erbjuder HR-kompetens inom olika projekt och interims-lösningar. Generalister, specialister,
business partners, chefer och direktörer.
Mer info om yrket
Vanliga arbetsuppgifter för en HR-specialist
- Rekrytering: Annonsera lediga tjänster, sköta urvalsprocessen, genomföra intervjuer och introducera nya medarbetare.
- Kompetensutveckling: Skapa och implementera program för kompetensutveckling och karriärplanering.
- Arbetsrättsfrågor: Hantera frågor kring arbetsrätt, löneförhandlingar och arbetsvillkor.
- Arbetsmiljöarbete: Utveckla strategier och program för att förbättra arbetsmiljön och företagskulturen.
Specialiseringar / Fördjupningar
För att lyckas som HR-specialist bör du helst besitta en bred grundkompetens inom yrkets alla delar. Du behöver ha en grundläggande förståelse för det mesta som rör personalhantering och att kunna koppla HR till affären.
Men liksom många andra yrken kan en HR-specialist välja att specialisera sig inom ett specifikt område, exempelvis rekrytering, arbetsrätt eller arbetsmiljö. Specialiseringen kan vara fördelaktig beroende på organisationens specifika behov. Vissa företag kan ha större behov av expertis inom till exempel arbetsrätt, medan andra kan ha större behov av kompetens inom arbetsmiljöarbete. Att fördjupa sin kompetens inom ett specifikt område kan därför öppna upp för nya karriärmöjligheter.
Fördjupningar Utbildningar och framtidsutsikter
Det finns flera olika vägar att gå för att arbeta som HR-specialist. Det krävs vanligtvis någon form av akademisk examen inom personalvetenskap, arbetsrätt eller något annat relevant område. Andra värdefulla kompetenser är förståelse för företagsekonomi, psykologi och sociologi. Förutom högskolor och universitet finns det även flera yrkeshögskolor som erbjuder kurser och utbildningar inom HR.
Framtidsutsikterna för HR-specialister är positiva. Allt fler företag inser vikten av att ha en strategisk och väl fungerande personalhantering, och därför ökar efterfrågan på kompetenta HR-specialister.
Lön
Som HR-specialist har man vanligtvis en lön på mellan 35 000 kr och 50 000 kr i månaden. Beroende på erfarenhet, utbildning, företagets marknad och nisch kan så klart lönen variera. Genomsnittslönen skiljer sig även beroende på vilken sektor du arbetar i. I offentlig sektor tjänar en HR Specialist i genomsnitt 41 600 kr i månaden. I privat sektor stiger lönen till 46 400 kr i månaden.
Är du ny i branschen och har begränsat med erfarenhet ligger ingångslönen på omkring 33 000 - 34 000 kr. Genom att samla på dig mer erfarenhet och ta större ansvar kan du höja din lön till så mycket som knappt 60 000 kronor per månad.
Relaterade yrkesroller
Det finns flera yrkesroller som är relaterade till HR-specialisten. Några exempel är HR-chef, HR-konsult, personalchef, rekryterare och arbetsmiljösamordnare. Dessa yrken har liknande arbetsuppgifter men kan ha olika ansvarsområden och krav på utbildning och erfarenhet.
Har du behov av att hyra eller rekrytera en HR-specialist? Eller är du kanske intresserad av att utbilda dig till HR-specialist? Kontakta oss gärna för mer information och rådgivning. Vi är här för att hjälpa dig!